In opdracht van het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden werken wij sinds een jaar aan de restauratie van de bijna 250 meter lange, rijksmonumentale walmuren van Wijk bij Duurstede. Ook verzorgden wij de subsidie-aanvragen en -verantwoording, het tekenwerk, en het toezicht bij de uitvoering van de werkzaamheden.
De walmuren bestaan uit twee rijksmonumenten, het westelijke en het oostelijke deel. De walmuren zijn in 1989 gereconstrueerd in een betonnen kern, omhuld met metselwerk. Ondanks deze redelijk recente bouwtijd zijn de walmuren toe aan herstel.
In fase 1a werd gewerkt aan het herstellen van het voegwerk van de frontmuur, en in september is fase 1b, de fase die de achterzijde van de walmuren betreft, gestart. In deze fase is een proefstuk opgezet van 2x 9 meter, 18 meter in totaal, waarbij verschillende methoden worden getest om vochtproblematiek en kalkuitbloei aan de achterzijde van de walmuren te voorkomen. Hiertoe is onder meer het voegwerk vervangen, en is er een drainagesysteem aangelegd binnenin de constructie.
We zullen de proefstukken het komende jaar monitoren om te kijken of de ingrepen het gewenste effect hebben. Daarna wordt besloten hoe verder te gaan met het onderhoud van de walmuren. Bouwtechnicus Bart van Rossum: “Zo’n meterslange walmuur is weer eens iets anders dan een werfkelder of kapconstructie. Het is een uitdaging om dé perfecte technische oplossing te vinden voor deze problematiek, en het kunnen opzetten van een groot proefstuk is een uitgelezen manier om de beste methode te achterhalen. In de buurt van Wijk bij Duurstede? Kom vooral een keertje kijken hoe de testvlakken erbij staan!”.