Week 3
Tegenover de Oude Minderbroederskerk in het centrum van Maastricht staat de Waalse Kerk. Een onopvallende kerk, hier neergezet door uit Frankrijk gevluchte Hugenoten in het jaar 1732.
Merel vertelt: “De kerk is opgetrokken in een sober-barokke bouwstijl, zowel het exterieur als interieur. Kijk maar naar de zuilen, de afwerking van het gewelf, de cassettes en de cartouches met verschillende classicistische motieven.”
“Bijzonder aan het interieur van deze kerk is dat de vloertegels van Naamse steen, de kerkbanken en de orgelkast afkomstig zijn uit de gesloopte Sint-Hilariuskapel.
Het kerkinterieur is uitgerust met een preekstoel in Lodewijk XIV-stijl en een herenbank in Lodewijk XV-stijl: een divers en duurzaam ensemble, dus!”
“Het doen van bouwhistorisch onderzoek is pas écht compleet na een kijkje in de kap. De architect, Nicholas Comhaire, construeerde in zijn ontwerp voor dit kerkgebouw een bijzonder complexe kapconstructie die je niet veel ziet in Nederland. Je waant je hier bijna in de romp van een schip. Van de onderdelen van deze constructie is nog bijna alles origineel: geweldig om te zien.”
“Vroeger veelvuldig te zien, tegenwoordig zeldzaam: het traporgel! Inmiddels hebben vele kerken de aandrijving in hun orgels vervangen door elektronische meganismen, maar: de Waalse kerk heeft er nog één. Terwijl de organist speelde, bediende een tweede persoon het traporgel.
Dit orgel dateert uit 1743, én – ik heb het even mogen testen – het trapmechanisme werkt nog steeds. Het is best zwaar, dus na een kerkdienst had je een goede work-out gehad!”