In 2021 lanceerden de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het College van Rijksadviseurs en Architectuur Lokaal de prijsvraag Sublieme Schoonheid – Sublieme Duurzaamheid. Met de oplossing ‘Stof tot nadenken’ viel het multidisciplinaire projectteam van COUP, De Groene Grachten, Belén, Kathedraaldenkers en Hylkema Erfgoed als één van de drie verkozen teams in de spreekwoordelijke prijzen, door antwoord te geven op de prangende vraag: hoe kun je religieus erfgoed verduurzamen én de schoonheid van deze gebouwen als uitgangspunt voor deze opgave gebruiken?
Projectplan ‘Stof tot nadenken’
Het bieden van een duurzame toekomst aan de kerken in Nederland is een interessante, maar flinke uitdaging: stof tot nadenken, dus. Helaas lijken steeds meer gebedshuizen hun religieuze functie te verliezen, of blijken vanwege de lage temperaturen een aantal maanden per jaar ongeschikt voor nevenfuncties. Toch is het van belang dat deze iconische objecten, die vaak een onmiskenbaar herkenningspunt vormen in dorpen en steden, hun maatschappelijke functie behouden. Het is de wens van het projectteam van ‘Stof tot nadenken’ om deze eeuwenoude samenkomstruimten te blijven koesteren en nieuw leven in te blazen.
Dit artikel is afkomstig uit MONUMENTAAL, veelzijdig magazine over cultureel erfgoed in Nederland en Vlaanderen. www.monumentaal.com