Week 1
Misschien wel de meest bekende kerk van Maastricht: de Sint Servaas Basiliek. Vroeger een pelgrimskerk, waar de relieken van de heilige Servaas veel bekijks trokken, maar ook vandaag de dag nog een grote toeristische en religieuze trekpleister. En niet zomaar, want in deze basiliek is veel te zien.
Bouwhistoricus Merel Spruit vertelt: “De Sint Servaas is bij uitstek interessant omdat de vele (restauratie)fasen goed afleesbaar zijn. Ook architect Pierre Cuypers – meester van de negentiende-eeuwse neogotiek en in het westen onder meer bekend van zijn ontwerp voor het Rijksmuseum en Centraal Station in Amsterdam – leidde één van deze fasen. Indrukwekkend is het neo-gothische Pelgrimsportaal dat door hem aan de basiliek werd toegevoegd.”
“Ook interessant is de Keizerzaal in het westwerk van de Basiliek. Dit deel van de kerk dateert uit de 11e en 12 eeuw en is een prachtig staaltje romaanse architectuur. De door Cuypers gerestaureerde mozaïekvloer, de massieve bogen: alsof je teruggaat in de tijd. Veel delen zijn opgebouwd uit mergel, een typisch bouwmateriaal voor het zuiden van ons land, afkomstig uit de groeven bij Valkenburg. Omdat de stenen zo zacht zijn trekken ze al eeuwenlang mensen aan die graag een boodschap achterlaten. Vandalisme, inscripties: hoe zullen we het noemen? Het zijn in ieder geval interessante sporen die ons veel kunnen vertellen over de geschiedenis en bezoekers!”