De Hooge Riet is volgens velen het mooiste gebouw van Ermelo. Gelegen in een prachtig groen park, tegenover het NS-station en in het hart van het gezellige dorpscentrum. De waardevolle monumentale gebouwen krijgen een nieuwe bestemming, de nood- en bijgebouwen maken plaats voor appartementen en woningen die passen bij de uitstraling van de omgeving.
80 jaar geleden opende De Hooge Riet haar deuren als sanatorium voor welgestelde patiënten. Ontworpen in Interbellumstijl door de Arnhemse architect E.J. Rothuizen, wiens werk wordt gekenmerkt door een hoge bouwkundige kwaliteit en zorgvuldige detaillering voor zowel het exterieur als het interieur.
In het park vormen de gebouwen en het groen één geheel. Jarenlang geen onderhoud had echter zijn sporen achtergelaten.
Samen met de Gemeente Ermelo, Draisma Bouw en Heijmans werkten wij aan de restauratie en transformatie van het voormalige herstellingsoord tot woningen. Ons team was verantwoordelijk voor het bouwhistorisch en bouwtechnisch onderzoek, het herbestemmingsonderzoek, subsidieaanvragen, en het ontwerp van de woningen in het bestaande rijksmonumentale complex en bijgebouwen. In nauwe samenwerking met SB4 (tuinhistorie), H+N+S (landschapsontwerp) en Diederendirrix (architect nieuwbouw) maakten we een integraal plan voor het park, waar de Hooge Riet onderdeel van uitmaakt.
Duurzaam wonen op deze plek vraagt om balans tussen gebouwen en natuur. Met voorzieningen aan gebouwen of het aanpassen van een werkwijze of de te gebruiken materialen, kan veel bereikt worden voor de biodiversiteit en natuurwaarde. Vanuit de sanatoriumgedachte, ‘een gebouw om gezond te worden’, is het oorspronkelijke ontwerp gericht op licht, lucht en ruimte: lange gevels, grote gevelopeningen, slanke stalen kozijnen en een directe relatie met de buitenruimte. Dit zijn aspecten die wij ingezet in ons ontwerp: de authentieke erkers, lichtstraten en schuifpuien halen niet alleen licht en lucht binnen in de woningen, maar zorgen ook voor een natuurlijke verbinding met het historische park.
In juni 2023 namen de nieuwe bewoners van het monumentale complex intrek in De Hooge Riet: een nieuw hoofdstuk voor dit unieke ensemble.In de augustus 2021 van het tijdschrift Monumentaal verscheen een artikel over historisch kleuronderzoek in – onder andere – de Hooge Riet:
Foto’s: via Hylkema Erfgoed, Heijmans, H+N+S Landschapsarchitecten, Siebe Swart