Ons bureau is recent betrokken bij de restauratie van het De Zoeten Laboratorium in Arnhem. Het bouwkundige team is gevraagd om een restauratiebegroting en bestek te schrijven, ter ondersteuning van de opdrachtgever bij de herbestemming van het voormalige lab. Hiertoe reisden onze bouwkundig adviseurs Stefan van Wijnen en Emiel Stoop af naar Arnhem voor een grondige inspectie en bouwkundige opname op locatie.
Van kelder tot dak
Voor het bouwkundig rapport en restauratiebegroting is uitgegaan van het casco van het monumentale gedeelte van het voormalige laboratorium, i.e. de buitenwanden, dakbedekkingen en afwerking. Emiel Stoop, bouwtechnicus bij Hylkema Erfgoed, vertelt: “Een grondige inspectie begint altijd met een rondgang om het complex. Zo krijg je een goed beeld van de omvang van het project, en alle verschillende geveloppervlakken die moeten worden bestudeerd. Daarna werken we van buiten naar binnen, van ruimte naar ruimte, van dak tot kelder.”
In een bouwtechnische opname worden alle schades aan het gebouw bekeken, genoteerd en geanalyseerd: waar zijn er problemen met het voegwerk, waar moet graffiti worden verwijderd? Stoop: “Naast het opnemen van de schades bekijken we ook welke onderdelen er wél in een goede staat zijn. Belangrijke aandachtspunten zijn bijvoorbeeld het metselwerk en de kozijnen: deze verkeren bij het De Zoeten Laboratorium nog in goede staat.”
Oog voor detail
“Voor de identiteit van een gebouw zijn de ornamentele onderdelen van groot belang. Ook deze details, nemen wij mee in onze opname. Een voorbeeld is de toren aan de voorgevel van het De Zoeten Laboratorium, boven de entree. Hier wisselen verschillende steensoorten, kleurgebruik, en metselverbanden (o.a. blokverband en kettingverband) elkaar af.
Opvallend is bijvoorbeeld ook de unieke kathedraalslag op de betonnen waterslagen: een prachtig detail, maar ook voor de opname kan dit deel niet worden overgeslagen. Waar betonnen elementen steensoorten met andere uitzettingscoëfficiënten raken, kan gemakkelijk schade zijn ontstaan. Een punt van bewondering, én aandacht dus!”