Kantoor Centraal Beheer

Wie kent het niet: het iconische kantoorgebouw in Apeldoorn, ontworpen door architect Herman Hertzberger in 1972 voor Centraal Beheer. Het unieke pand wordt in de volksmond ook wel ‘de Apenrots’ genoemd vanwege de vele niveauverschillen en kubusvormige elementen. Het structuralistische bouwwerk kenmerkt zich door de open interne structuur en heeft een bijzonder interieur met straatjes, binnenplaatsen met balkons, bruggen en ontmoetingsplaatsen.

De huidige eigenaar, Certitudo Capital, zoekt naar een nieuwe bestemming voor dit markante gebouw en werkt aan een plan voor de herontwikkeling naar een multifunctioneel complex, met wonen als hoofdbestandsdeel. Hylkema Erfgoed ontving de opdracht om een kernwaardendocument op te stellen, waarin de essentiële kenmerken en waarden worden weergegeven, op stedenbouwkundig, structuur-, architectuur- en cultuurhistorisch niveau.

Merel Spruit, Bouwhistorisch Adviseur bij Hylkema Erfgoed: “Het is een voorrecht om onderzoek te mogen doen naar zulke bijzondere monumenten. Het Centraal Beheergebouw is een parel van het Structuralisme, gecreëerd door Hertzberger vanuit een unieke en originele kijk op ruimtelijke infrastructuur.”