drs Ubbo Hylkema overleden

Foto: Ton van den Berg

Zeer verdrietig zijn wij door het overlijden op 18 februari 2021 van de markante grondlegger van onze organisatie, drs Ubbo Hylkema. Zoveel wijsheid, zoveel kennis, zo’n uniek talent om te boeien en te overtuigen, zo’n virtuoos verteller, zo gepassioneerd en levenslustig en zo betrokken bij onze geschiedenis, ons erfgoed en de schoonheid van stad en landschap. Zoveel in één mens, in één persoon.

Ubbo was historicus en begon zijn carrière als leraar geschiedenis en maatschappijleraar in Utrecht. Hij was directeur van de Academie van Bouwkunst te Amsterdam en voorzitter van het college van bestuur van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Na een positie als directeur van de toenmalige Rijksdienst voor de Monumentenzorg (thans RCE) richtte hij Hylkema Consultants op.

Hij was als partner/directeur tot 2014 een sturende kracht en een inspirator binnen ons bureau, dat thans de naam Hylkema Erfgoed draagt. Hij was de trekker van belangrijke projecten zoals de herontwikkeling van Kasteel Heemstede in Houten en Hotel Karel V en Paushuize in Utrecht. Voor de ontwikkeling van de erfgoedzorg in Nederland is Ubbo van grote betekenis geweest.

Wij zijn Ubbo dankbaar voor wat hij ons geleerd en meegegeven heeft en zullen de herinneringen aan hem koesteren. Hij heeft een onuitwisbare indruk gemaakt.

We leven intens mee met zijn vrouw Dixie en met zijn dochters en hun gezinnen.

Namens het team van Hylkema Erfgoed,

Ben Verfürden en Jan van Zelst