Stroomdiagram: “Duurzaam monumentenwerk is maatwerk”

Deze week publiceerde Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland het stroomdiagram “Monumenten Verduurzamen”. Dit document biedt erfgoedadviseurs die bij of voor gemeenten werken, stapsgewijs overzicht over het verduurzamen van monumenten. In het stroomdiagram is het proces van verduurzaming van een monument in zeven stappen uiteengezet – van het verzamelen van basisinformatie, tot en met de uitvoering en monitoring van de maatregelen.

Eén van de voorbeelden in het stroomdiagram betreft een rijksmonument op het Westergasterrein in Amsterdam, waarin het Conscious Hotel is ondergebracht. Hylkema Erfgoed was, naast het doen van de subsidieaanvragen, het uitvoeren van bouwhistorisch onderzoek en de restauratiebegeleiding, verantwoordelijk voor het ontwerp van de restauratie en herbestemming van dit gebouw. Een zeer hoge duurzaamheidsambitie vormde de basis voor dit ontwerp.

Duurzame maatregelen, zoals de warmte-koudeopslag, isolatie en thermische compartimentering zijn met zorgvuldig pas-en meetwerk aangebracht of zijn reversibel. Het hotel stimuleert gasten om bewuste keuzes te maken, met onder meer de verkoop en het gebruik van duurzame producten. Meer weten? Lees verder in het onderstaande document.