Restauratie Raadhuis Ooltgensplaat voltooid

De restauratie van het oude Raadhuis in Ooltgensplaat is voltooid! Hylkema Erfgoed was intensief betrokken bij de grondige renovatie van het Rijksmonument. Ons bureau verzorgde het bouwhistorisch onderzoek, het opstellen van het restauratieplan, het regelen van subsidies en vergunningen, het begeleiden van het aanbestedingstraject en de directievoering tijdens de uitvoering.

Een rijksmonument in ere hersteld

Het Raadhuis is het oudste pand in zijn soort van Goeree-Overflakkee. Het stamt uit 1616 en is gebouwd naar ontwerp van de zeventiende-eeuwse Vlaamse bouwmeester Melchior van Harbach. Het Raadhuis kampte al langere tijd met achterstallig onderhoud en de restauratie is uiteindelijk tot stand gekomen op initiatief van de Stichting Welzijnsfonds Oostflakkee, die zich vol energie heeft ingezet om het plan te realiseren. Financieel is het project mogelijk gemaakt met subsidie van de provincie Zuid-Holland. Het werk is uitgevoerd door Bouwgroep Peters en dakdekker Firma Jobse.

Een omvangrijke restauratie

Zowel het interieur als het exterieur is grondig gerestaureerd. Het leien dak is volledig vervangen en de loden aansluitingen en koperen goten zijn hersteld. Ook het natuursteenwerk en het metsel- en voegwerk zijn gerestaureerd. De ramen hebben een grondige opfrisbeurt gekregen: het houtwerk is hersteld en de prachtige glas-in-loodramen zijn opnieuw verlood. Eén van de opvallendste ingrepen is te zien in de luiken. Deze zijn vervangen en de oorspronkelijke, roodwitte kleurstelling is teruggebracht. In het interieur heeft de bel-etage een grote opknapbeurt gekregen. Hier zijn de historische balkenplafonds, de wanden, de eikenhouten lambriseringen en de eiken houten vloeren geschuurd en geschilderd. Ook is een doorgang op de bel-etage gewijzigd ten behoeve van toekomstig gebruik.

Het Raadhuis na restauratie, met het bouwteam
Het Raadhuis voor restauratie