Restauratie Kraanbaan Laren afgerond

In Laren is de restauratie van de Kraanbaan afgerond, een juweeltje van timmer- en moderne epoxytechniek. Hylkema Erfgoed heeft het project vanaf bouwkundige opname tot uitvoering en oplevering begeleid, in opdracht van MBB Ontwikkeling BV. De Kraanbaan vormt binnenkort het hart van De Houtzagerij, een nieuw woongebied nabij het centrum.

De kraanbaan bevindt zich op een historische locatie. In 1874 is Van Dijk Houthandel en Zagerij op deze plek opgericht. Gestart als timmerbedrijf, ontwikkelde de firma Van Dijk zich tot houthandel, producent van houtwaren en aannemer. Hout dat op de werf aankwam werd gesorteerd op houtsoort, lengte, dikte en kwaliteit. Alle werkzaamheden werden aanvankelijk met de hand en met paard en wagen uitgevoerd. Begin jaren ‘40 van de vorige eeuw werd door de Larense firma Van Dort een houten kraanbaan op het terrein gebouwd, zodat boomstammen efficiënter verplaatst en hoger gestapeld konden worden.

De kraanbaan, in 2005 als gemeentelijk monument aangewezen, is ontworpen door architect A.P van den Brink (1898-1979), een architect die met name bekend was van zijn ontwerpen van woonhuizen in en rond Laren. Voor het ontwerp van de kraanbaan liet hij zich inspireren door de bedrijfsactiviteiten van Van Dijk waardoor een uniek object ontstond. De houten kraanbaan heeft een prominente plek, middenin het nieuwe woongebied.