De rijksmonumentale Ungerpleinflat, ontworpen door architect J.H. van den Broek (1898-1978) en gebouwd in de periode 1928-1934, markeert als één van de eerste Rotterdamse woontorens nog altijd de levendige stadsentree van Rotterdam. Naast de grote stedenbouwkundige waarde, is de flat van groot architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang. In opdracht van Leyten werkt Hylkema Erfgoed aan de duurzame toekomst en ‘terugbestemming’ van de flat, van kantoren terug naar woningen.
Van den Broek werkte samen met de Duitse architect Heinrich Leppla (1905 -1980), bekend om zijn vooruitstrevende woontheorie. Ruimtes konden vernuftig worden verbonden of afgesloten, en openslaande deuren en inbouwkasten zorgden voor een optimaal gebruik van de ruimte. Ook de vensterstroken boven de binnenmuren – op een paar plekken nog aanwezig- zijn een restant van Leppla’s lichtprincipe.
Aan het exterieur is veel gebeurd. Er was o.a. sprake van scheurvorming in het metselwerk, roestende wapening bij de lateien, opgedrukte betondekking en ook het voegwerk was veelal uitgespoeld. Vanwege de rijksmonumentale status is van slopen geen sprake. Ons doel is om, naast de restauratie en transformatie, de monumentale waarden van het gehele complex te versterken en weer afleesbaar te maken.
In het nieuwe ontwerp realiseren we vier woningen per laag. We gaan hierbij uit van de kenmerken en kwaliteiten van het monument, gecombineerd met de wensen en eisen van nu.
Verduurzamen staat hoog op de agenda. Op de 13 verdiepingen zijn 49 duurzame appartementen gerealiseerd. Naast de isolatie van vloeren, wanden en daken, zijn de karakteristieke raamstroken, oorspronkelijk voorzien van stalen stoeltjesprofielen, afgewerkt met slanke aluminium kozijnen met thermische onderbreking en isolatieglas. De Ungerpleinflat blijft aangesloten op stadsverwarming, maar elke woning is uitgerust met een eigen warmteterug-win-unit.
Oplevering van de woningen staat gepland voor 2025.
Render: A2 Studio
Beeld nieuwe situatie: Sylvana Lansu