De Grote Kerk (Nicolaaskerk) is een rijksmonument in het Zeeuwse stadje Brouwershaven, met een imposant exterieur en een minstens zo indrukwekkende binnenruimte. In opdracht van de Protestantse Gemeente (PKN) Brouwershaven en in samenwerking met MeyerBergman Erfgoed Programmering onderzocht Hylkema Erfgoed de mogelijkheden tot herbestemming van de kerk. Het resultaat is het concept BROUW!, dat de Grote Kerk transformeert tot aanjager van levendigheid in Brouwershaven.
De Grote Kerk van Brouwershaven heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de veertiende eeuw. Het gebouw is nu nog altijd in gebruik van de kerkgemeenschap en biedt van tijd tot tijd ruimte aan lokale initiatieven. Het huidige gebruik biedt echter onvoldoende basis voor een positieve exploitatie en dus voor een duurzame instandhouding van het rijksmonument. De Protestantse Gemeente (PKN) Brouwershaven vroeg Hylkema Erfgoed daarom een herbestemmingsonderzoek uit te voeren. De herbestemming is een uitdagende opgave: Brouwershaven heeft nog geen 1.500 inwoners en de verwachting is dat de gemeenschap nog verder zal afnemen in aantal. Bovendien is de kerk gelegen binnen het rijksbeschermde stadsgezicht van Brouwershaven, aan het Grevelingenmeer. Tijdens het onderzoek is dit in acht genomen en is gekeken naar de monumentwaarden, de ruimtelijke context, de marktpotentie, beleidsdoelstellingen en draagvlak.
Het herbestemmingsonderzoek, dat is opgesteld in samenwerking met MeyerBergman Erfgoed Programmering, heeft geresulteerd in het plan BROUW!, dat een combinatie behelst van culturele, recreatieve en horeca-activiteiten. In het grote schip van de kerk is een bierbrouwerij voorzien. In het aansluitende proeflokaal en restaurant kan men dit bier en andere streekproducten proeven. Aan de westzijde van het kerkgebouw is een nieuw glazen paviljoen bedacht, dat toegang biedt tot het terras en het grasveld waar uiteenlopende activiteiten kunnen plaatsvinden. Het koor van de kerk en de consistorie zijn geschikt als multifunctionele ruimte én voor een multimediaal programma, waarin de geschiedenis van de kerk en het stadje wordt verteld. Spectaculair is de klimgelegenheid, waarbij bezoekers, gehuld in een klimtuig, op de kerk kunnen klimmen om daar te genieten van het prachtige uitzicht.
Voor de mogelijk te herontwikkelen naastgelegen schoollocatie is een hotelconcept bedacht, dat de exploitatie van de kerk ondersteunt. Het hotel incorporeert het monumentale gebouw De Schouw uit 1850 en laat zich zien als een klein buurtje dat goed aansluit bij het beschermde stadsgezicht.