Opdracht voor jong rijksmonument: torenflat Ungerplein Rotterdam

Wij hebben de volledige opdracht gekregen voor het ontwerp voor restauratie en transformatie van de rijksmonumentale Torenflat aan het Ungerplein 2 in Rotterdam. We zullen een bouwhistorische verkenning opstellen die een belangrijke onderlegger zal zijn voor het plan, een bouwtechnische opname uitvoeren met restauratiekostenbegroting en subsidiebestek en de subsidiƫring/financiering begeleiden.

Iconisch voorbeeld van het Nieuwe Bouwen
Het complex van dertien bouwlagen, met oorspronkelijk luxe appartementen, maakt deel uit van het Ungerpleincomplex, in 1928-1932 gebouwd naar ontwerp van J.H. van den Broek in samenwerking met H. Leppla, volgens de principes van het Nieuwe Bouwen. Sinds de jaren zestig is de torenflat in gebruik als kantoor. De stalen vensterpuien zijn vervangen door kunststof kozijnen met spiegelglas. De luifel boven de entree is met trespatex bekleed en de stalen roedenverdeling in de verticale vensterstrook van het trappenhuis is vervangen door kunststof.

Terug naar de oorspronkelijke functie
Met het terugbrengen van de oorspronkelijke functie en het historische karakter, brengen we een stukje geschiedenis terug in Rotterdam en gaat de torenflat weer een mooie toekomst tegemoet.

(Foto huidige situatie via Funda)