De nieuwe eigenaar van de Sint-Luciakerk in Ravenstein, Stichting Anna Lucia Ravenstein, heeft één doel: het sacrale monument voorzien van een duurzame toekomst en na een transformatie teruggeven aan de gemeenschap als maatschappelijk en cultureel ontmoetingscentrum. Maar, door terugkerende constructieve problemen dreigen de opbouw van de gewelfconstructie en de samenstelling van het stucwerkgewelf verloren te gaan indien er niet wordt ingegrepen. Ook de unieke schilderingen van het gewelf een lantaarn dreigen hierbij verloren te gaan. Om de problematiek in de gewelf- en kapconstructie in kaart te brengen werkt een team experts onder supervisie van Hylkema Erfgoed samen aan een onderzoek.
Stefan van Wijnen, bouwkundig adviseur bij Hylkema Erfgoed, vertelt: “De kap is in de loop der tijd flink verzwakt. Dit komt onder meer door aantasting door houtrot en houtworm, waardoor de dragende onderdelen waarmee de kapconstructie op het metselwerk steunt, niet meer beschikken over hun originele kracht. Dat dit ook gevolgen heeft voor het stucwerk, is onder meer te zien aan de vele scheuren in met name de geboortes van het gewelf.”
Van Wijnen: “We hebben een steiger laten plaatsen en gingen op onderzoek. Op meerdere strategische plekken in de eerste gewelflaag zijn testvlakken geopend om een kijkje te kunnen nemen achter de pleisterlaag, en in de achterliggende constructies. “Hiertoe zijn met speciaal Japans papier op nauwkeurige wijze delen van het beschilderde stuc gefixeerd en afgenomen. Zo kunnen we de opbouw van materialen inzichtelijk maken, de houtaantasting verder onderzoeken, en analyseren welke gevolgen deze aantasting heeft voor de sterkte van de kapconstructie.
In ons laatste artikel in het magazine Monumentaal (Beursspecial), ‘Van verering tot viering: Sint-Luciakerk in transformatie’ lees je verder over het onderzoek in de Sint-Luciakerk.