In mei vond het eerste locatiebezoek plaats aan het oude Stadhuis van het fraaie, historisch belangrijke Zeeuwse havenstadje Brouwershaven. Het was als zodanig in gebruik, totdat de gemeente Brouwershaven in 1997 opging in de gemeente Schouwen-Duiveland. In 2001 kwam het Stadhuis in eigendom van Stichting Monumenten Schouwen-Duiveland. In opdracht van deze stichting onderzoekt Hylkema Erfgoed nu de mogelijkheden van herbestemming van dit beeldbepalende monument, dat in oorsprong teruggaat tot de 14de eeuw.
Op de foto staan architect Sascha van Esch en bouwhistoricus Merel Spruit op het punt om zich verder in de bouwtekeningen van het Stadhuis te verdiepen. Tijden het locatiebezoek in Brouwershaven namen Sascha en Merel de bijzondere interieurafwerkingen op kwamen langs bijzondere elementen, zoals een oer-eiken gevangenis.
Merel Spruit vertelt: “Brouwershaven was ooit welvarend en dat is terug te zien aan het rijk uitgevoerde Stadhuis aan het hoofdplein van het stadje. Hoewel de huidige natuurstenen voorgevel in de negentiende eeuw tot stand kwam en veel onderdelen op een weliswaar historiserende manier werden aangepast, bevinden zich nog steeds zestiende- en zeventiende-eeuwse elementen in het gebouw, zoals in de gewelven in de kelder, in de schouw met stuntelige inscripties en in de forse houten kapconstructie, waar de telmerken nog zichtbaar zijn. Bijzonder zijn de rijk afgewerkte zware houten deuren met lijstwerk, echt vakwerk, en de oude ‘gevangenis’ op de zolder, waar mensen werden opgesloten achter de meest dikke en brede eikenhouten schotten die ik ooit heb gezien. Dat eikenhout móet wel afkomstig zijn uit de oerbossen die Nederland in vroeger tijden nog bevolkten. Door kap verdwenen ze langzamerhand totdat vanaf de zeventiende eeuw vooral het slankere grenenhout werd geïmporteerd uit Noord-Europa. Dit gebouw omsluit je als een mantel met historie, hetgeen een rijke basis kan zijn voor een mooi nieuw gebruik van het Stadhuis.”