Conscious Hotel Westerpark geopend

Op vrijdag 13 april is het Conscious Hotel Westerpark officieel geopend. In opdracht van de Westergasfabriek werkte MeyerBergman Erfgoed Ontwikkeling aan de transformatie van dit voormalige kantoorgebouw aan de oostzijde van het terrein van de Westergasfabriek tot een hotel in een unieke, parkachtige setting.

Iconische transformatie
Het pand bevindt zich tussen de Westergasfabriek en het groene Westerpark. Het is gebouwd naar ontwerp van Isaac Gosschalk, vertegenwoordiger van de Hollandse neo-renaissance en architect van zowel de Wester- als Oostergasfabriek in Amsterdam. In het monumentale complex bevonden zich eerder kantoren, werkplaatsen en een woonhuis. Ook is het een tijdlang in gebruik geweest als Stadsdeelkantoor. Vanaf nu biedt het plaats aan het Conscious Hotel Westerpark, met 89 hotelkamers een restaurant en bar/lobby. Het is het eerste elektrische hotel van Nederland dat volledig draait op Nederlandse windenergie.

Van begin tot eind betrokken
MeyerBergman Erfgoed Ontwikkeling heeft, als verantwoordelijke voor het projectmanagement, vanaf het voorlopig ontwerp tot en met de directievoering tijdens de bouw een centrale rol vervuld in de realisatie van dit hotel. Hylkema Erfgoed was verantwoordelijk voor het haalbaarheidsonderzoek, subsidieaanvragen, het bouwhistorisch onderzoek en de restauratiebegeleiding.

Duurzaam en 100% elektrisch
Uitgangspunt bij de herontwikkeling was dat alleen materialen uit duurzame bronnen zouden worden toegepast. Daarnaast is ingezet op maatregelen die het energieverbruik zoveel mogelijk beperken als ook installaties die maximaal duurzaam zijn. De complexiteit van de opgave ligt met name in de strenge randvoorwaarden, waaronder de hoge eisen op het gebied van comfort, geluid en energie. De hoge duurzaamheidsambitie vormt de basis voor het ontwerp. Er worden zoveel mogelijk materialen uit duurzame bronnen toegepast. Daarnaast is ingezet op maatregelen die het energieverbruik zoveel mogelijk beperken, zoals maximale isolatie en de plaatsing van een WKO-installatie. In het interieur zijn enkele oorspronkelijke elementen weer zichtbaar gemaakt, waaronder één van de eerste stalen dakconstructies in Nederland.

Meer weten? Bekijk de projectpagina.