Binnenkort geopend: het Gebroeders van Lymborch Huis in Nijmegen

Op 25 augustus opent burgemeester Bruls van Nijmegen het Gebroeders van Lymborch Huis aan de Burchtstraat, in een winkelpand midden in de binnenstad. Hylkema Erfgoed heeft in 2016 een studie afgerond naar de ruimtelijke en financiële haalbaarheid van het initiatief, die een belangrijke basis vormt voor het huidige plan. Dit plan wordt de komende jaren doorontwikkeld door de Stichting Maelwael van Lymborch, waarvan onze directeur Ben Verfürden bestuurslid is.

Op deze plek woonden de drie broers Herman, Paul en Jan. Hun miniaturen, in het bijzonder de illuminaties in de getijdenboeken voor de Franse Hertog Jean de Berry, gelden als hoogtepunten van middeleeuwse kunst. De broers stierven op jonge leeftijd, waarschijnlijk aan de pest. Hun werk was lange tijd in vergetelheid geraakt, maar kwam weer in de aandacht na de expositie van hun werk in Museum Het Valkhof in 2005.

Onder het pand zijn nog kelders aanwezig, die eind 14e eeuw al op deze locatie gevestigd waren. Ze worden opengesteld voor het publiek, als onderdeel van het informatiecentrum dat het verhaal vertelt van het werk van de drie Nijmeegse broers. Hiertoe is door bureau Tijdlijn een beleefconcept ontwikkeld.